Oficiali de la Berlin au îndemnat Bucureștiul și Sofia să pună capăt exodului de imigranți din cele două țări printr-o intensificare a eforturilor de integrare a romilor în societate, subliniind că este necesară o combatere la sursă a migrării motivate de sărăcie, relatează Der Spiegel online.
În pofida lipsei unor date oficiale în acest sens, o parte importantă dintre imigranții ce provin din cele două foste țări comuniste ar fi etnici romi, scrie Der Spiegel, descriindu-i ca „lipsiți de educație de cele mai multe ori, suferind adesea de probleme de sănătate, prin urmare cu șanse mai mici de a găsi un loc de muncă”. Numărul acestora ar urma să crească și mai mult odată cu anularea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor pe piața muncii în UE, începând din 2014.
Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat luni că dorește o consolidare a eforturilor de combatere a imigrației motivate de sărăcie, îndemnând Guvernele român și bulgar să adopte măsuri interne pentru a pune capăt unui adevărat „exod”, un fenomen care afectează numeroase zone din Europa. „Această problemă trebuie abordată la sursă”, a declarat el, adăugând că „din acest motiv sfătuiește Germania Bulgaria și România, atât la nivel european, cât și bilateral, să investească mai multe fonduri UE în integrarea celor afectați în țările de origine”, potrivit Der Spiegel.
„Numeroși romi fug de acasă din cauza discriminării și sărăciei care rezultă” din discriminare, a declarat ministrul german al Justiției Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pentru cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Der Spiegel. „Migrarea motivată de sărăcuie trebuie să fie abordată la rădăcini”, a subliniat ea, un ecou la declarațiile lui Friedrich.
Aceste declarații apar în contextul în care Asociația germană a orașelor a anunțat, la sfârșitul lui ianuarie, că a identificat o escaladare a unor probleme legate de imigranți români și bulgari.
De Spiegel scrie că Biroul federal de statistică a înregistrat o creștere de 24% a numărului imigranților din aceste două țări în prima jumătate a lui 2012 și o dublare față de numărul din 2007. De asemenea, potrivit unor statistici citate de publicație, aproximativ 147.000 de cetățeni români și bulgari s-au stabilit în Germania numai în 2011.